Menu Close

The Platform/El Hoyo-O parabolă socială

Regizor:Galder Gaztelu-Urrutia

Scenariu: David Desola,Pedro Rivero

Actori:Ivan Massague,Antonia San Juan,Alexandra Masangkay

Filmul este disponibil pe Netflix

Trailer oficial aici!

Sinopsis

În această parabolă socială este vorba de o închisoare verticală care are în fiecare celulă cate 2 deţinuţi. Din cauza absenţei resurselor,oamenii puteau intra liberi în El Hoyo ,unde erau distribuiţi aleatoriu pe un anumit nivel. Cei din închisoare erau hrăniţi cu ajutorul unei platforme care cobora plină cu mâncare, pornind de la nivelul 0 şi oprindu-se 2 minute la fiecare nivel. Nu se stia încă numărul exact de etaje.

  Totul devine o lupta pentru supravieţuire!

Platforma se golea foarte repede pe măsură ce cobora, ceilalţi fiind nevoiţi să devină canibali pentru a nu muri de foame.

Noul intrat in El Hoyo ,Goreng,învaţă de la colegul său de celulă că foamea te poate înnebuni, ajungându-se până la canibalism. Goreng pune la cale un plan pentru a distribui hrana în mod egal şi pentru a-l atenţiona pe administratorul închisorii că hrana nu ajunge pentru toţi.

Review

În opinia mea,rolul acestui film este acela de a te face să-ţi pui întrebări,nu de a-ţi oferi răspunsuri. Pelicula ne duce cu gândul la opera lui Dante pentru că etajele sunt în total 333(număr divin), în fiecare celulă sunt câte 2 persoane,totalizând 666 de persoane. Mâncarea este preparată la nivelul 0 de bucătari profesionişti,fiind asociaţi alegoric cu nişte îngeri.

Clădirea dispusă pe vertical aminteşte de cele 9 cercuri ale infernului lui Dante care îşi imagineaza iadul ca o pâlnie a căror cercuri duc treptat către centrul iadului,cât mai aproape de Lucifer. Dante clasifică iadul în funcţie de gravitatea faptelor şi slabiciunilor omeneşti.

El Hoyo  este un film extrem de relevant pentru vremurile în care trăim,fiind un film despre lăcomia şi egoismul uman şi consecinţele lor. The Platform este un thriller/horror destul de dur şi sângeros,nefiind evident un film de urmărit dacă nu eşti iubitor al acestui gen.Filmul este presărat cu scene de canibalism şi crime brutale care pot îngrozi chiar şi pe cei cu un stomac de fier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
%d bloggers like this: