Menu Close

Astazi 14 martie-Răscoala

In 14 martie 1966 a avut loc premiera filmului Răscoala,dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, in regia lui Mircea Mureșan.Filmul a obținut premiul Opera prima la Festivalul de Film de la Cannes.

Premiera filmului Răscoala are loc in 1966. Răscoala este un film dramatic românesc care a mai primit si premiul la Festivalul de film de la Mamaia tot in 1966. Din distribuție fac parte actori cunoscuți cum ar fi:Ilarion Ciobanu,Emil Botta, Nicolae Secăreanu.

Acțiunea filmului se petrece in iarna anului 1907,in satul Amara, pe moșia boierului Miron Iuga. Abuzurile arendasilor ajutați de către autorități și sărăcia i-au dus la capătul puterilor pe țărani al căror lider devine Petre Petre. Cererea țăranilor de a avea câte un petec de pământ este respinsă in mod agresiv de către Miron Iuga si nora acestuia, Nadina. Țăranii prind curaj cand aud că in restul țării au izbucnit alte răscoale. În frunte cu Petre Petre il ucid pe boierul care îi înfruntase cu arma in mână. Nadina este violată de către Petre Petre. Răspunsul la atacul țăranilor nu întârzie sa apara. Este organizat chiar de cei care nu demult se prefăcuseră ca-i înțeleg pe țărani si de la care pornise zvonul că revendicările ar fi sprijinite chiar si de rege. Petre Petre se numără printre cei împușcați.

Puteți viziona filmul complet aici!

Vă urez vizionare plăcută și o seară liniștită!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
%d bloggers like this: